Menü

Fontos a rendszeres fogápolás

Fogaink épségének, egészségének megóvásáért nap mint nap tennünk kell. Sajnos, azonban a nehezen elérhető bölcsességfogak a többinél előbb kezdhetnek el romlani. Amennyiben már gyulladás is fellép vagy régóta fennáll a szuvasodás és semmiképpen nem menthető meg, a bölcsességfog húzás az egyetlen megoldás. Amíg idáig elérünk, sok kellemetlenségben lehet részünk. Ilyen az erős, teljes fogsorra kiható fájdalom és a szájzár is.

Még ha teljesen egészséges, akkor is okozhat fájdalmat és lehet rossz hatással a környező fogakra. Szuvasodást okozhat és nyomást gyakorolhat rájuk, ami szintén kezelendő. A bölcsességfog húzás egy helyi érzéstelenítéssel történő, rutineljárásnak számító beavatkozás, ha problémamentes a fog elhelyezkedése és teljesen látható. Amennyiben csak részlegesen vagy egyáltalán nem bújt ki a fog, akkor sajnos kicsit bonyolultabb eljárást alkalmaznak a bölcsességfog húzása helyett, mégpedig a műtétet.

Ezt azonban minden esetben röntgenfelvétel készítése kell megelőzze. Ezek az eljárások a továbbiakban nem kell aggodalommal töltsenek el minket, hiszen ma már egyáltalán nem ismeretlen fogalom a fájdalommentes foghúzás. Többségében elmondható, hogy szinte minden fogászati rendelőben modern és hatékony szerek, eszközök segítenek bennünket a teljes érzéstelenítésben. Gyors, szakszerű munkával végzik el a nem kellemes, de szükségszerű eltávolítást. Hozzájárulhat a hatékonysághoz a fogkő lerakódás eltávolítása és az alapos fogmosás a kezelés előtt.

A szövődmények kialakulásának elkerülése miatt, a beavatkozás után 1-2 héttel kontrollvizsgálat szükséges és természetesen a hiányzó fog pótlására is sor kerülhet. A további zavartalan étkezések és az esztétikai szempontok miatt, ezt jobb minél előbb megejteni. Akármilyen okból kifolyólag legyen is szükség erre a fogászati beavatkozásra, ne aggódjunk feleslegesen, hiszen a fájdalommentes foghúzás a legtöbb intézményben már garantált. Legyen bizalmunk a fejlődő orvostudományban és a felénk forduló szakmai hozzáértésben!

Print Friendly, PDF & Email
Címkék: ,