Az IBS minden ötödik embert érinthet

Az IBS kezelése

Az IBS kezelése

A civilizációs betegségek közé nagyon sokféle kórkép tartozik, aminek közös pontja, hogy a felgyorsult életmódra, a stresszre és más, civilizációs ártalmakra vezethető vissza a kialakulásuk. Az IBS, vagyis irritábilis bél szindróma is egy ilyen típusú betegség, hiszen ugyan még nem teljesen tisztázott a stressz és a betegség összefüggéseinek teljessége, de a kapcsolat az több mint nyilvánvaló. Ugyancsak erős az összefüggés bizonyos típusú táplálékok fogyasztása és az IBS kialakulása között.

A tartósítószerek, színezékek, ízfokozók, mesterséges édesítőszerek és egyéb olyan anyagok, amelyek az élelmiszeripar révén jutnak a szervezetünkbe, szintén felelősek lehetnek az IBS bizonyos tüneteinek kialakulásáért, csupán a felelősség aránya nem tisztázott. Legalább ekkora szerepe lehet a bélflórát többnyire nagyon megritkító bizonyos gyógyszerek, antibiotikumot rendszeres fogyasztásának, illetve a fent felsorolt okok és más ismeretlen tényezők együttes hatásának a betegség kialakulásában.

A megelőzés, mint minden civilizációs és egyéb betegségnél, ebben az esetben is rendkívül fontos. A lehetőség szerinti stressztől mentes életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, adott esetben orvos által előírt diéta és a probiotikumok rendszeres fogyasztása sokat segíthet mind a megelőzésben, mind pedig a már felismert betegség kezelésében. A szakorvosi konzultációt ugyanakkor ne mellőzzük, hiszen a tünetek felismerése, a diagnózis és a szakszerű kezelés egy összetett folyamat, ami valódi szakértelmet igényel.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.