Kastély kategória bejegyzései

Az ismét tündöklő fertődi Esterházy kastély

Fertődi Esterházy kastély

Fertődi Esterházy kastély

Magyarország kivételes helyzetben áll, a történelmi műemlékek terén nincs hiány, bármerre fordul a belföldi vagy külföldi turista, mindenhol van látnivaló. Sok európai ország éltető ereje a turizmus, ezért itthon is egyre több hangsúly fektetődik a műemlékek és tájegységek turisztikai építésében. A fertődi Esterházy kastély sokak számára fő látogatási célpont, hiszen bátran lehet állítani, hogy a magyar építészet egyik legimpozánsabb épülete. Ha valaki kihagyta volna, ideje pótolnia, hasonlót Kelet-Európa vidékein nem fog találni. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A Vay kastély viszontagságos múltja

A Vay kastély tornya

A Vay kastély tornya

Golopról az első írásos emlék 1255-ből származik, amelyben IV. Béla király a Golopy családnak adja a falut. Golop az ősidők óta lakott terület, a régészeti feltárások 3000 éves temetkezési maradványokat tártak fel a falu környékén. A régi Vay kastély Golopy Gáspár megbízásából épült 1560 körül. A Golopy családot akkoriban a vidék legtehetősebb nemesei között tartották számon, az 1500-as évek közepén, Golopy Gáspár Abaúj vármegye alispánja. A kétszintes kastélyt eredetileg erősített fal vette körül, melynek védelmi feladata lehetett. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A tatai Eszterházy kastély várja a szebb időket

Eszterházy kastély

Eszterházy kastély

Amikor az Eszterházy család rezidenciáiról esik szó, mindenki egyből a Csákvári kastélyra gondol. Azonban az Eszterházy család nagy kiterjedésű birtokain szerte az országban kastélyok épültek. A tatai Eszterházy kastély 1760-ban kezdődött épülni, gróf Eszterházy Miklós megbízásából.

A kastélyt a lebontott vár helyére szánta a gróf, mely terveinek az elkészítésével Fellner Jakabot bízta meg. Az építés anyagi okok miatt lassan haladt, Eszterházy Miklós halála után több éven keresztül szünetelt. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Magyarország skót kastélya, a nádasladányi kastély

Nádasdladányi kastély

Nádasdladányi kastély

A Nádasdy család legendája szerint, az ősök valamikor régen Anglia területéről érkeztek Európába, majd a 19. század közepén telepedtek le az akkori nevén Sárladány vidékén. Nádasdy Lipót az első, aki a birtokra kúriát épít, majd halála után Ferenc veszi át az igazgatást és felvirágoztatja a helyet. A nádasdladányi kastély építését 1873-ban kezdik el, Linzbauer István tervei alapján. Az épület az ősökre való tisztelet jeléül Tudor stílusban épül, ezért jobban hasonlít egy skót kastélyra, mint egy 19. századi úri kúriára. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Eszterházy pápai kastély

Eszterházy pápai kastély

Eszterházy pápai kastély

Pápa városa kivételes helyzetben van, hiszen a város tele szebbnél szebb épségben fennmaradt középkori épülettel. A legimpozánsabb pápai kastély az Eszterházy család bőkezűségének eredménye. A kastélyt Eszterházy Ferencz rendelte, a munkálatok 1743-ban kezdődtek. A terveket Franz Anton Pilgrammal készíti, és ő is kezdi el az építkezést.

Halála után Fellner Jakab, majd később Grossmann József veszi át a munkálatokat. Az új kastély a pápai vár romjainak a helyére tervezték, mely romosan szomorkodott és elvesztette már a hadi jelentőségét. Eszterházy Ferencz halála után Eszterházy Károly veszi át a birtokot és az ő gyér anyagi támogatása miatt a kastély csak 1784-ben fejeződik be. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A neoreneszánsz Füzérradvány Károlyi kastély

Füzérradvány Károlyi kastély

Füzérradvány Károlyi kastély

Magyarország észak-keleti csücskében, ahogy a mesékben is mondani szokták, ahol a madár sem jár, mesebeli kastély áll közel a szlovákiai határhoz. A Füzérradvány Károlyi kastély 1860-1870 között épült Ybl Miklós tervei alapján, Károlyi Ede megbízásából. Károlyi Ede 1843-ban örökölte a birtokot és miután megházasodott gróf Korniss Klarisszával, szükségesnek érezte egy állandó családi kastély építését. Habár a kastély terveit Ybl Miklós hozta létre, a műkedvelő tulajdonos is sokszor építtetett a saját elképzelései alapján is. Például a csigalépcsőt és a zászló tartószerkezetet magában foglaló kilátótorony is a saját elképzelései alapján alakíttatta, így az ő neve kerülhetett fel az emléktáblára. 1879-ben bekövetkezett halála után, fia Károlyi László vette át a kastélyt és a birtokot. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Noszvaj kastély, dicső múlt, bíztató jövő!

Park a Noszvaj kastély körül

Park a Noszvaj kastély körül

Noszvaj, mint település szép múltra tekint vissza, IV. Béla király egyik 1248-ban kiadott oklevelében már említést tesz róla. A szépséges vidéken elhelyezkedő község rengeteg látnivalóval rendelkezik, minden utcasarkon van valami megnézni való. A környék teli borospincékkel, turistautakkal, de ne feledkezzünk meg arról, hogy itt található a Noszvaj kastély is.

A kastélyt 1774-1778 között építtették báró Szepessy Sámuel megbízásából. Az épület késői barokk stílusban épült, részben kétemeletes, lényegében lakóháznak tervezték. Azonban a kastélyt csak rövid ideig birtokolta a Szepessy család, 1783-ban az Almásy család megvásárolja, egyetemben a környező birtokokkal. A Noszvaj kastély így lett több generáción keresztül az Almásy nemesi család állandó lakhelye. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A szabadkígyósi kastély dendrológiai parkja

Szabadkígyósi kastély és park

Szabadkígyósi kastély és park

Békés megyében sok kastély alussza Csipkerózsika álmát. A szabadkígyósi kastély nagy szerencsével élte át a háborút, szinte minden károsodás nélkül került az állam tulajdonába. A kastélyt 1879-ben fejezték be és az akkori világ dúsgazdag Wenckheim család megbízásából Ybl Miklós tervezte.

A nemesi család egészen 1944-ig lakhatta a kastélyt, amikor a rendszerváltozás miatt elveszítették a tulajdonjogot. A kastély építésével egy időben egy különlegesen szép franciaparkot hoztak létre, bukszus bokrokból és tiszafákból, illetve a franciaparkon kívül egy közel 23 hektáros angolpark zárta a tájat. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Orosdy kastély, luxus az 1900-as évek elején

Orosdy kastély

Orosdy kastély

Ahogy a turista Budapest felől Esztergom irányába veszi útját, nem sokat kell keresgéljen, minden településen belebotlik valami történelmi emlékbe. Hol egy szépséges vár, hol egy kastély mutogatja magát teljes pompájában egészen Esztergomig. Az Orosdy kastély sem mindennapi emlék, Pillisszántó ékköve nagy becsben áll a vidéken. A vadászkastély építése 1899-ben kezdődött Orosdy Fülöp megbízásából.

A kastély terveit Meinig Arthur készítette, a munkával pedig a budapesti Mészáros és Gerstenberger építészeket bízták meg. Az épületet kétemeletesre tervezték. A díszes szecessziós bejárat a mai napig épségben van. Az épület talapzatát egészen az első szint magasságáig terméskővel burkolták. Eredetileg a kastély alaksorában helyet kapott a konyha és a fűtőkazán is. Az épület már az építéskor modern technológiákat alkalmazott, volt folyóvíz, elektromos generátor és telefon is, ami az akkori időben nagy dolog volt. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Esterházy kastély Fertőd féltett kincse

Esterházy kastély Fertőd

Esterházy kastély Fertőd

Az Európai Uniós projektek nagymértékben támogatják a műemlékek helyreállítási programját. A kormány és az EU közös megegyezéssel 2009-ben nekigyürkőztek Magyarország egyik ékkövének a helyreállításához. Az Esterházy kastély Fertőd helyiség gyöngyszeme, hiszen a környékre áramló turistákból az egész vidék boldogan megél.

Öröm nézni, ahogy a kastély és a kert egyik hónapról a másikra egyre csak szépül. Ebben az évben több boldogság is érte a kastély rajongóit, ugyanis júniusban a kastély egyik felújított szárnyát átadták és megkezdődhet a korhű bútorok visszaszállítása. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Wenckheim kastély, szerencsés megmaradás, bizonytalan jövő

Wenckheim kastély

Wenckheim kastély

A Békés megyei Újkígyóson egy különlegesen épségben maradt kastély várja azokat, akiket érdekel a magyar építészet fénykora. Nagy szerencse, hogy az épület a két háborút és a kommunizmust is szinte károsodás nélkül élte át. A Wenckheim kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján.

A dúsgazdag tulajdonosok, gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina, a kor legfényűzőbb palotáját akarták építetni Újkígyósra. Ez tökéletesen sikerült és élvezték is birtokuk kényelmét 1944-ig, amikor a kormány államosította. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Dégi kastély, most is látogatható

Dégi kastély

Dégi kastély

Az 1800-as évek elején Festetics Antal, császári és királyi kamarás, felkéri Pollack Mihályt az akkori Magyarország legkiválóbb klasszicista építészét, hogy tervezzen és építsen számára Dégen egy fényűző kastélyt. A kastélyt 1815 vége felé be is fejezték. A dégi kastély egy csodálatos angolpark közepén, romantikus vízi környezetben, több patak találkozásánál, egy enyhe emelkedő tetején épűlt.

A Festetics család egészen 1944-ig birtokolja a kastélyt, amikor politikai nyomásra elhagyni kényszerülnek. Az államosítás után, mint majdnem minden főúri kastély, gyermekotthonná válik és állapota egyre rohamosabban romlik. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Károlyi kastély Fehérvárcsurgó ékköve

Károlyi kastély Fehérvárcsurgó ékköve

Károlyi kastély Fehérvárcsurgó ékköve

Ha Székesfehérvártól Győr felé indul az ember és rábízza magát a jó szerencsére, értékes kincsre bukkanhat váratlanul. Nem messze, alig 18 kilométerre Székesfehérvártól, Fehércsurgó közelében már az országútról is lehet látni egy pompás kastélyt. Aki régebben járt a vidéken, észre sem vette, a gaz, a bozót teljesen eltakarta, most pedig messziről tündököl, hirdetve egy régi letűnt rendszer csodáit. A Károlyi kastély Fehérvárcsurgó féltve őrzött kincse, a vidék egyik leggyakrabban látogatott pontja. A kastély hosszú múltra tekint vissza, az eredeti vadászkúria a Perényi család tulajdona volt, melyet adóságok miatt a Károlyi családnak adtak zálogba, majd később adás-vételi szerződéssel a birtokot átruházták. Habár Károlyi György 1853-ban lett a birtok tulajdonosa, a régi vadászkúriát már 1844-ben lebontatta és egy a kornak megfelelő kastélyt épített, Heinrich Koch tervei alapján.

A kastély építése már 1850-ben befejeződött, még mielőtt Károlyi György a jogos tulajdonosa lesz. Az eredmény egy gyönyörű, egyedi kivitelezésű U alakú épület. Az egyszintes főépülethez kétoldalt futó szárnyak egy-egy pavilionban végződnek. Az északi pavilionban beépítették az 1700-as évek közepében épült kápolnát, mely különleges falfestményeivel elkápráztatja a látogatókat. A háború és a szocializmus nem kímélte a Károlyi kastély Fehérvárcsurgó ékkövét sem. Katonai kórház, főhadiszállás, majd gyerekotthon létesül benne, amíg veszélyessé nem válik. 1995 az a pillanat, amikor ismét feljön a nap Károlyi kastély számára. Egy átfogó javítási munkálat keretén belül, újra használható lett az épület. A Károlyi kastély Fehérvárcsurgó községtől pár száz méterre egy idilli park közepén található, könnyen ráakad az utazó. A felújítási munkálatok javában folynak, de vannak részei, amit már látogatni lehet. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Parádsasvár kastély rövid története

Parádsasvár kastély

Parádsasvár kastély

Gyönyörű környéken, közel a 24 –es számú főúthoz, a Mátra északi oldalán, egy eldugott völgyben sokak által nem ismert kincs bújik meg. A környék természeti csodái és a földből előbugyogó gyógyvíz már a régi nemesi családokat is idecsalogatta, hogy aztán 1876 után, Károlyi gróf egy csodálatos vendég kastélyt építessen. Károlyi grófné kedvenc üdülőhelye lett, gyakran menekült a káprázatos völgyek közé lecsendesedni. A Parádsasvár kastély elnevezés is a Károlyi családtól származik, ugyanis Károlyi György az emigráció után itt töltött évei során használta a Sasvár elnevezést a kastélyra. A Parádsasvár kastély Károlyi György halála után unokájára, Károlyi Mihályra szállt. Az új tulajdonos nem szívlelte a földesúri életet, inkább a városi tereferéket helyezte előnybe, ritkán tartózkodott a kastélyban és akkor is csak rövid látogatásra.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Tizenöt éve hunyt el Diana hercegnő!

Diana hercegnő

Szinte csak most volt amikor 1997-ben döbbenten hallgatta mindenki a híreket, hogy a hőn szeretett Diana hercegnő egy súlyos autóbalesetben életét vesztette. Kicsit elmélkedhetünk azon, hogy vajon mi lett volna ha…nem történik meg a sajnálatos esemény, hogy alakult volna a királyi család élete. Nagyon sokan rajongtak a hercegnőért, egyszerűen imádták az emberek jóságáért, hatalmas, pozitív kisugárzásáért és tulajdonképpen ő volt a nép hercegnője. Az akkor 36 éves hercegné már egy éve elvált a trónörököstől, de még mindig hatalmas érdeklődés övezte az élete minden pillanatát, feltételezések szerint talán ez is lett a veszte. Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Vigye haza a Mátyás-templom egy darabját!

A Hungarofest egyedi emlékkel, a Mátyás-templom különleges Zsolnay tetőcserepével ajándékozta meg kiemelt partnereit, a gesztus az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége záró momentumaként történt 2011-ben. A Mátyás-templom egy darabja, a pirogránit cserép mindenki számára beszerezhető emléktárgyként az Incoronata jóvoltából.

A türkizkék, zöld, vörös és barna színben pompázó mázas Zsolnay tetőtetőcserepekkel fedett Szent István királyunk által alapított templomot csak a távolból szemlélhette a közönség. Most azonban alkalom nyílik arra is, hogy kézbe vegyük, sőt haza is vigyük.
A Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia) belső munkálatainak nagy része hamarosan befejeződik, ezzel pedig végére ér egy újabb szakasza a 2005 óta tartó folyamatos rekonstrukciónak. Egy kattintás ide a folytatáshoz….