Sófogyasztás: csökkentse a mennyiséget!

Csökkentse a só mennyiséget! forrás: ahimszajoga.blog.hu

Csökkentse a só mennyiséget!
forrás: ahimszajoga.blog.hu

A magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések napjainkban sokakat érintenek. Kialakulásukhoz nagymértékben hozzájárulnak sófogyasztási szokásaink is, melyekről legutóbb egy nemzetközi kutatócsoport hozott nyilvánosságra adatokat. 180 országot vizsgáltak, és a túlzott sófogyasztás egészségügyi hatásait vették alaposan szemügyre. Erről nemzetközi összehasonlítás még nem készült eddig, ezért is rendkívül érdekes a mostani tanulmány.

A több mint száz kutató munkájának eredményét a The New England Journal of Medicine folyóirat tette közzé. Kiderült, hogy 2010-ben világszerte 3,95 gramm sót fogyasztottak a vizsgált országok lakói napi szinten. Fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy az Egészégügyi Világszervezet ennek körülbelül a felét javasolja egy napra, vagyis 2 grammot.

Nemzetközi megoszlásban ez úgy néz ki, hogy az afrikai országokban napi 2,18 grammot fogyasztanak, Közép-Ázsiában pedig ez eléri az 5,51 grammot. Arra is fény derült, hogy a sófogyasztás mérséklése nyilvánvaló hatást gyakorol a szív-, és érrendszeri betegségek alakulására, a magas vérnyomás csökkentésére.

Mivel ezek a problémák vezető halálozási oknak számítanak, így érdemes átgondolni, hogy mennyi sót is teszünk ételeinkbe, valamint milyen olyan alapanyagokat fogyasztunk, amelyek magas sótartalmuknál fogva emelik a vérnyomást. A túl sok sófogyasztás szinte majdnem minden országot érint, a WHO pedig 2013-ban éppen emiatt még a korábbiaknál is kevesebb nátrium fogyasztást javasol, napi két grammot meg nem haladó mértékben. Ez gyakorlatilag öt gramm konyhasóval azonos. Ön mennyit fogyaszt egy nap?

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.