Menü

Szalacs

Minden tájnak megvan a maga jellegzetessége, azonban az Érmellék valóban különleges hely, különleges településekkel és emberekkel. Egyik gyönyörű települése ennek az elragadó vidéknek Szalacs, ami már a tatárjárás előtt is kiváltságos település volt. Az Aranybulla 1222-ben a Tiszántúl só lerakodó helyévé rendelte.

Azt az utcáját, ahol hajdan német telepesek laktak, ma is Bécsnek nevezik. A faluban megtalálható egy csodaszép falumúzeum, ami 2011 óta látogatható. A múzeumot dr. Kéry Gáspár székelyhídi fogorvos alapította, aki a tulajdonosa és a működtetője is. A ház a 19. század közepén épült, eredeti funkciója szerint zsellérháznak.

Az egykoron a tájra jellemző teraszos építkezés egyik utolsó emléke ez az építmény. Úgy is mondhatjuk, hogy ez Szalacs egyik büszkesége. Kialakításáról és történetéről bővebben az ermelleki-emlektar.hu weboldalon olvashat. Azonban a világháló nem adja vissza hűen azt a csodálatos érzést, ami a személyes látogatáskor keríti hatalmába a látogatókat, ezért tanácsos meglátogatni ezt a múzeumot.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék: ,