Menü
A Mecsek és környéke

A Mecsek és környéke

Hazánk idegenforgalmi régiói között a Mecsek és környéke töretlen népszerűségnek örvend. Ez nem csak a környék kulturális programjainak, vagy a történelmi nevezetességeknek köszönhető, hanem a természeti értékeknek is, amelyek között előkelő helyet foglal el az abaligeti cseppkőbarlang.

forrás: vendegvaro.utazom.com

 

A nyáron hűvös klímájú barlang tíz méter magas nagyterme bizonyul a leginkább keresettnek, ám a település közelében a közelmúltban egy újabb feltárás zajlik,mely során akár egy rekordméretű barlangra is bukkanhatnak a kutatók.
A Dél-Dunántúlon megtalálható abaligeti barlang nagyterme harminc méter átmérőjű, és gyakorlatilag annak a barlangnak a közvetlen szomszédságában található, amelyet most tárnak fel.

Abaliget barlangját egyébként Vass Béla pécsi barlangásznak köszönheti, aki 1954-ben tárta fel azokat a cseppköveket, amelyek azóta is nagy népszerűségnek örvendenek, és az idegenforgalom szempontjából sem elhanyagolható szerepük. A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának, Závodszky Szabolcsnak elmondása szerint volt idő, amikor 70-80 ezer ember is felkereste a barlangot.
A Mecsekben egyébként több, szigorúan védett barlang is található, s éppen emiatt a legtöbbje nem is látogatható a nagyközönség számára. A most zajló kutatások Rónaki László geológus szerint is egy több száz méter mélységű barlanggal kapcsolatosak, amleynek hossza egy kilométernél is hosszabb lehet a becslések szerint. A mellette levő, Abaligeti-barlangot egyébként nászbarlangnak is szokták nevezni, mégpedig nem másért, mint az oda párzani járó denevérek apropóján.

Print Friendly, PDF & Email