A leptin jelzi nekünk, hogy éhesek vagyunk

A leptin felelős az éhségérzet kialakulásáért
A leptin felelős az éhségérzet kialakulásáért

Sokan szeretnek jókat enni. Az ünnepek erre igazán jó lehetőséget biztosítanak, ilyenkor néha hajlamosak vagyunk arra is, hogy túlegyük magunkat. Van egy hormon a szervezetünkben, aminek az a szerepe, hogy jelezzen nekünk, amikor éhesek vagyunk vagy éppen már eleget ettünk. Ezt a hormon a telítettségi hormon vagy más néven leptin.

Amennyiben megfelelően működik a szervezetedben, akkor elveszítjük az étvágyunkat, amikor már eleget ettünk. A képződés a zsírsejtekben történik, ahonnan aztán kijut a vérbe. Több feladata van, de a két legfontosabb, hogy jelezze az agy számára, hogy éppen éhesek vagyunk vagy ellenkezőleg, már tele a pocakunk és nincs szükségünk több étel bevitelére. A táplálék bevitelen keresztül képes szabályozni az energia leadást a szervezetben.

A hormont valamikor az 1994-es évben fedezték fel és rájöttek, hogy nagyon fontos szerepet tölt be abban, hogy a súlyunkat megfelelően kordában tudjuk tartani. Mivel a leptin egyenesen az agynak jelent, így amennyiben fellép valamilyen probléma a rendszerben, akkor kezdődhetnek el bizonyos gondok kialakulása. Amennyiben az agy nem tudja felfogni a jeleket, hogy már jól vagyunk lakva vagy éppen éhesek vagyunk, több étkezéssel kapcsolatos probléma is felmerülhet.

A leptin mennyisége egyenesen arányos a zsírszövetek mennyiségével, tehát minél több a zsír, annál több a hormon is a szervezetben. Amikor elkezdődik a zsír lebontása, akkor kezd csökkenni a hormon jelenléte is és ez jelzi, hogy ideje volna falatozni. Amennyiben viszont a leptin információja nem jut el az agyunkig, előfordulhat, hogy nem eszünk rendszeresen, mert egyszerűen nem érezzük annak szükségét.

Print Friendly, PDF & Email