A szabadkígyósi kastély dendrológiai parkja

Szabadkígyósi kastély és park
Szabadkígyósi kastély és park

Békés megyében sok kastély alussza Csipkerózsika álmát. A szabadkígyósi kastély nagy szerencsével élte át a háborút, szinte minden károsodás nélkül került az állam tulajdonába. A kastélyt 1879-ben fejezték be és az akkori világ dúsgazdag Wenckheim család megbízásából Ybl Miklós tervezte.

A nemesi család egészen 1944-ig lakhatta a kastélyt, amikor a rendszerváltozás miatt elveszítették a tulajdonjogot. A kastély építésével egy időben egy különlegesen szép franciaparkot hoztak létre, bukszus bokrokból és tiszafákból, illetve a franciaparkon kívül egy közel 23 hektáros angolpark zárta a tájat.

A park sikeresen átélte a viszontagságos időket, a jóakaratú emberek és talán a szerencse folytán is szinte minden él és virul. A park 1954-ben természetvédelmi területté alakul, ez szerencsésen bebiztosítja az állandó gondozást. A szabadkígyósi kastély dendrológiai parkja szabadon látogatható reggel 8-tól egész sötétedésig, a környezetvédelmi szabályok betartásával. A kastély is részlegesen látogatható, de csak előzetes bejelentkezéssel.