A sziráki kastélyszálló viszontagságos múltja

A sziráki kastélyszálló
A sziráki kastélyszálló

Szirák 75 kilométerre fekszik Magyarország fővárosától, igaz, teljesen eldugott helyen, kevesen tudnak létezéséről. Azonban a sziráki kastélyszálló már rengeteg turista figyelmét felkeltette, hiszen a környék ideális egy többnapos pihenésre. Nincs írásos hagyaték a kastélyépület építéséről, csupán a kapubejárat felett lévő latin szöveg alapján következtetnek arra, hogy 1748 körül épült Királyfalvi Roth Tamás és felesége Wattay Borbála megbízásából.

A kastély hamarosan tűzvész áldozata lesz, de a tulajdonos újraépítteti, majd lányának adja hozományul, így kerül a Teleki család tulajdonába. A Degendelf családhoz is szintén házasság útján kerül, akik családi rezidenciának használják 1944-ig. A háború alatt orosz katonai korház volt, az egyedi, értékes bútorokat fűtésre használták, akár csak a 4000 kötetes könyvtár tartalmát.

Az épület tulajdonjoga ezután kallódik, többnyire üresen áll, állaga folyamatosan romlik. 1977-ben pályázatot hirdetnek a sziráki kastélyszálló felújítására, melyet az Országos Kőolajipari Tröszt nyert meg. A felújítási munkálatok komoly anyagi befektetéssel és szakértelemmel folynak több mint 8 éven keresztül. A freskók gondos restaurálása Németh Gábor műve, mely visszaadta az épület eredeti fényét. A felújítási munkálatok után 1985-ben a sziráki kastélyszálló megnyitja kapuit a turisták előtt. Előbb 3 csillagos, majd 4 csillagos minősítéssel került az idegenforgalom listájára. Akik ott jártak az utóbbi években állítják, hogy a feledhetetlen barokk épület szebb, mint új korában.