A tatai Eszterházy kastély várja a szebb időket

Eszterházy kastély
Eszterházy kastély

Amikor az Eszterházy család rezidenciáiról esik szó, mindenki egyből a Csákvári kastélyra gondol. Azonban az Eszterházy család nagy kiterjedésű birtokain szerte az országban kastélyok épültek. A tatai Eszterházy kastély 1760-ban kezdődött épülni, gróf Eszterházy Miklós megbízásából.

A kastélyt a lebontott vár helyére szánta a gróf, mely terveinek az elkészítésével Fellner Jakabot bízta meg. Az építés anyagi okok miatt lassan haladt, Eszterházy Miklós halála után több éven keresztül szünetelt.

A tatai Eszterházy kastély jelenlegi formáját 1776-ban nyerte el. 1945 március 19.-én éri el a szovjet hadsereg Tatát, a szovjet katonák ekkor a kastély berendezését teljes mértékben tönkretették, ami még megmaradt, azt a helybeliek széthordták. A háború után a kastély idegszanatóriummá, majd kórházzá alakítják. 1999-ben a pszichiátriai kórház véglegesen kiköltözik és a kastély a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tulajdonába kerül. Felhasználásra több tervezet is készül, de még jelenleg is üresen áll, várja a szebb időket.

Print Friendly, PDF & Email