A viszontagságos sorsú kastélyszállók Magyarországon

Kastélyszállók Magyarországon
Kastélyszállók Magyarországon

Magyarországon a második világháború mostoha időt hozott az ország legszebb épületeire, nem elég, hogy a bombázások és harcok nagy részüket tönkretette, legtöbbjéből elüldözték a tulajdonosokat és kórházzá, gyermekotthonná alakították. Az évek során szinte mindegyik az összeomlás szélére jutott.

A kastélyszállók Magyarországon a ‘90-es fordulat után kezdtek megjelenni. Az első időszakban a 100-150 éves kastélyok felújítása és karbantartása nehézkesen indult, mivel az államnak nem volt elegendő anyagi fedezete hozzá, eladni pedig nem lehetett a ködös tulajdonjogi állapotok miatt.

Az akarat már megszületett és mindenki menteni szerette volna ezeket az épületeket. A megoldást az épületek hosszútávú bérbeadása hozta, mely egyedi egyezmények alapján magánszemélyek, magáncégek vállalkoztak a kastélyok felújítására. Ennek fejében az állam megengedte az épület kastélyszállóvá alakítását és használatát, azzal a megkötéssel, hogy az épület eredeti arculatát meg kell tartani. Innentől kezdve a kastélyszállók Magyarországon terjedni kezdtek.