Dégi kastély, most is látogatható

Dégi kastély
Dégi kastély

Az 1800-as évek elején Festetics Antal, császári és királyi kamarás, felkéri Pollack Mihályt az akkori Magyarország legkiválóbb klasszicista építészét, hogy tervezzen és építsen számára Dégen egy fényűző kastélyt. A kastélyt 1815 vége felé be is fejezték. A dégi kastély egy csodálatos angolpark közepén, romantikus vízi környezetben, több patak találkozásánál, egy enyhe emelkedő tetején épűlt.

A Festetics család egészen 1944-ig birtokolja a kastélyt, amikor politikai nyomásra elhagyni kényszerülnek. Az államosítás után, mint majdnem minden főúri kastély, gyermekotthonná válik és állapota egyre rohamosabban romlik.

1996 után egy átfogó rehabilitálási folyamat alá kerül és kitatarozzák, szinte az eredeti állapotába kerül, a parkkal együtt. A dégi kastély jelenleg Magyarország egyetlen szabadon látogatható klasszicista építésű kastélya. Híres angol parkja és a tó közepén található Holland-házáról szinte mindenki tud. Egy Uniós program keretén belül, nemrég befejeződött a park teljes újjáépítése, visszakapta az eredeti 19. századi alakját. Érdemes megnézni.

Print Friendly, PDF & Email