Egy falat Bali a Balaton partján

Mintha egy Bali szigeteki étteremben lennénk
Mintha egy Bali szigeteki étteremben lennénk

A címből kiindulva kérdezhetnénk, hogyan kerül Bali a Balaton partjára? Mi köze lehet egy Balaton parti étteremnek a csodás Bali szigetekhez?

Aki nem járt még soha sem a különleges ételvilágáról híres étteremben Siófokon, annak bizony sürgősen be kell pótolnia mindezt, ha Magyarországon szeretné megcsodálni az indonéz építészet egy szeletét.

Aki soha nem járt Balin, az is ismeri mennyire szerteágazó művészeti jártasságot mutat ez a különleges kultúra. A kőszobrászat terén a hinduizmus és a buddhizmus kőfaragói egy az európai ember számára teljesen más szemléletre helyezett, hitvilággal átszőtt emlékeket hagytak hátra, de ugyanez igaz a fafaragókra is. A különféle tradicionális művészet, mint a festészet és a kézművesség átmenetét képező batikolás mind-mind olyan értékeket adtak a világnak, ami előtt nincs más kötelességünk, csak fejet hajtani.

A közvetlenül a Balaton partján fekvő étterem a Bali szigetekre jellemző építészeti megoldásaival egy teljesen új értelmezését adott a vendéglátóiparnak. Megmutatja a vendégeknek azt, amit Bali népe évszázadokkal ezelőtt is ismert, de a 21. századi embere most kezdi újra felismerni, mégpedig a természet és ember, a természet és lakótér egységének jótékony hatását.

Az étterem építészei megpróbálták érintésnyi közelbe hozni a finom falatokat elfogyasztó ember számára a kint és a bent fogalmát. Ehhez egy bravúros építészeti megoldásra volt szükség, hatalmas harmonikaszerű, nyitható üvegajtókra, amelyek elhúzásával az étterem és a kert csodája egybeolvad. A kertben Baliról származó apró kövek, kerti csobogók, szobrok és kiegészítők adják az érzést, mintha valóban a szigeten töltenénk el ebédünket, vacsoránkat vagy épp reggeliznénk.

Igazából ezt az érzést, a kulináris élvezetet és a természet gyönyörét élőben érdemes megcsodálni, átélni, a képek csak töredékét adják vissza a valóságnak.