Eszterházy pápai kastély

Eszterházy pápai kastély
Eszterházy pápai kastély

Pápa városa kivételes helyzetben van, hiszen a város tele szebbnél szebb épségben fennmaradt középkori épülettel. A legimpozánsabb pápai kastély az Eszterházy család bőkezűségének eredménye. A kastélyt Eszterházy Ferencz rendelte, a munkálatok 1743-ban kezdődtek. A terveket Franz Anton Pilgrammal készíti, és ő is kezdi el az építkezést.

Halála után Fellner Jakab, majd később Grossmann József veszi át a munkálatokat. Az új kastély a pápai vár romjainak a helyére tervezték, mely romosan szomorkodott és elvesztette már a hadi jelentőségét. Eszterházy Ferencz halála után Eszterházy Károly veszi át a birtokot és az ő gyér anyagi támogatása miatt a kastély csak 1784-ben fejeződik be.

Az új barokk kastélyépületnek sokkal impozánsabb formát álmodott a tervezője, azonban az évek során anyagi támogatás hiánya miatt több építési eleme is kimaradt. Az eredeti terv jelenleg is a kastély kiállítótermében látható. A pápai kastély a szovjet hadsereg kénye-kedvére volt bízva, 1945-1959 között, amikor az épületben rengeteg kár keletkezett. Ezenfelül a belső bútorzat, freskók, képtárak teljes mértékben eltűntek, tönkrementek. A főépület teljes felújítását 1985-2015 között történt, jelenleg majdnem az egész kastély látogatható. A több szakaszban felújított pápai kastély a környék legszebb barokk épülete, könnyű megközelíthetősége miatt, különleges muzeális értéke miatt, sokan látogatják. A korhű bútorok és berendezések társaságában a kastélyba látogató visszaléphet az időben és betekinthet a barokk kori grófi élet mindennapjaiba.

Print Friendly, PDF & Email