okos napelem

Fokozott energiatermelésre képes az okos napelem

Egy nagyon modern világ a mai, amiben rengeteg lehetőség kínálkozik. Ezeket megéri kihasználni és ilyen módon felépíteni egy olyan életvitelt, ami jelentősen megkönnyíti a feladatvégzést minden tekintetben. A felesleges költségektől is könnyedén megszabadulhat az okos napelem alkalmazásával. Egy teljesen újonnan felépített passzív ház esetében ezek a rendszerek általában már alapból integrálva vannak, aminek köszönhetően jelentős hatásfokkal üzemelnek.

Természetesen semmi akadálya nincs annak sem, hogy az okos napelem egy régi építésű lakás részévé váljon. Ugyanakkor ebben az esetben megéri jobban figyelni a részletekre, ami a hálózat kiépítését illeti. A professzionális technológia fejlődésének hála, az okos napelem sok újat tud nyújtani. Ezek a típusok megnövekedett élettartammal rendelkeznek és optimalizálják az energiatermelést. A panelekbe helyezett chipek révén mérséklődik a túlmelegedés kockázata. Az okos napelem sok előnnyel bír, mind a magánszektor képviselőinek, mind a vállalkozásoknak. Mindenképpen említést érdemel az eddig egyedülállónak mondható Solar Carport.

Ez a projekt az Óbudai Egyetem keretein belül valósult meg, amit az EIT Urban Mobility támogatott. A lényege nem is annyira az energiatermelésből áll, mint inkább annak kezelési, tárolási módjából. A már nem használt elektromos autó akkumulátorokba betöltött árammennyiség raktározása és kinyerése olyan új megoldásnak számít, amire egyre komolyabb fókusz fog esni a jövőben. Az Óbudai Egyetem területén felállított rendszer folyamatos figyelésével és tanulmányozásával a résztvevők nagyon pontos képet kapnak arról, hogy miként viselkednek az akkumulátorok.

Az előzetes elképzelés szerint, akár több évtizedet kibírhatnak, így a másodlagos hasznosításban mindenképpen jelentős szerepet tölt majd be ez a felhasználási mód. Az Óbudai Egyetem lelkes diákjai is sokat tanulnak az alternatív rendszerekről, ami a különböző képzésekben hasznos tudásként jelenik meg. Egy új világ van kibontakozóban és fontos kérdés, hogy az okos technológiák ezen belül mekkora hangsúllyal esnek majd latba. Érdemes nyomon követni a fejlődést.