Fried kastély szálloda, biztonságos sziget a megpihenni vágyóknak

Fried kastély szálloda
Fried kastély szálloda

Tolna megye több kastéllyal is büszkélkedhet, bármilyen irányba is indulna a turista, hamarosan belebotlik egy eredeti szépségében pompázó épületbe. A Fried kastély szálloda Simontornya éke, a környező turisztikai útvonalak gyűjtőpontja. Igazából nem tekint többszáz éves múltra, a kastélyt 1926-ban volt átadva használatra.

Az épület szecessziós stílusban épült, Fried Imre megbízásából. Fried Imre bőr gyártulajdonos volt, tevékenysége során igyekezett a környék sorsát is egyengetni. Bőrgyára és a benne létrehozott termékei messze híresek voltak, rendszeresen szállítottak Európa országaiba és a tengeren túlra is. Fried Imre nem politizált, de ennek ellenére megkapta 1931-ben a királyi főtanácsosi címet, de ezenkívül más számos kitüntetésben is volt része.

A családi kastély jelenléte Simontornyán jelentős gazdasági fellendülést eredményezett a környéknek. Sajnos az egész család tragikus módon deportálódott Auschwitzba, ahonnan senki nem tért vissza. A Fried kastély szálloda innentől állami kézbe került, éveken keresztül tengődött, rongálódott. A szocializmus időszakában még lakások is voltak benne, mely teljesen felborította az eredeti kialakítást. A felújítási munkálatok 2002-ben kezdődtek el, de végül a Fried kastély szálloda csak jóval később, 2005-ben nyílt meg a turista közönség számára. A szecessziós stílusát megtartva, kellemes ötvözetét hozták létre a modern és a klasszikus építkezésnek. A szállodát gyönyörűséges kert övezi, télen-nyáron biztonságos sziget a megpihenni vágyóknak.