Gránit vagy mészkő konyhapult?

konyhai munkalap
konyhai munkalap

A mészkő egyre inkább elterjed nemcsak a kültéri burkolatként, hanem a beltéri kialakításoknál is. Fürdőszobai és konyhai elemeket készíthetünk belőle. A konyhai munkalap egyre inkább Jura mészkőből készül. Ha a falon, padlón vagy homlokzaton visszaköszönnek a mészkő elemek, akkor érdemes elgondolkodni, hogy a munkalapot is el lehet készíteni ugyanolyan burkolatból. A mészkő konyhapult népszerűségét a természetessége növeli. A mészkő puhább, mint a gránit, de sokkal barátságosabb megjelenítést biztosít. A különbséget mindenki felismeri. A konyhai munkalapok jól viselik a nedvességet, a felületére figyelni kell, hiszen a kés is könnyen megroncsolhatja. A mészkő nem saválló.

A finom rajzolatú konyhai munkalapok szerkezete apró, szemcsés. Szebb, mint a rideg gránit kőlapok. A gyakorlati szempontokat is sorra kell venni. Ha gyakran használjuk, akkor érdemesebb a gránit mellett dönteni. Ha kisgyermekünk van, akkor a konyha munkalap jobban ki van téve a külső hatásoknak. Ha már megvan a kiválasztott konyhapult alapanyag, akkor mindenképpen szerelkezzünk fel a megfelelő kőápoló szerekkel is.

Ezeknek köszönhetően, megőrizhető a mészkő eredeti állapota, szerkezete és sokáig marad szép. A konyhapultot évente legalább kétszer le kell teljesen impregnálni. Ez azt jelenti, hogy megnöveljük a természetes nedvességét, így még jobban ellenáll a külső sérüléseknek. A napi tisztításához is speciális szereket használjunk. A napi lemosáshoz használjunk nemeskőszappant, vagy kifejezetten erre gyártott mosogatószereket. Az esetleges savas, olajos foltoknak köszönhetően, még tovább él a konyhai munkalap, esztétikailag nem fog romlani a hatás.

Az antikolt felületű konyhai munkalap karcnyomatokat, lyukakat tartalmaz. Ennek köszönheti természetes hatását. A konyhán kívül a fürdőben is találkozhatunk mészkő lapokkal. A természetes úton patinásodó fürdőszoba pult igazán különleges darabja lesz a helyiségnek. Polírozott változata is nagyon népszerű. Mind a két felhasználási változat nagyon jól kombinálható falapokkal.