Gyepszőnyeg a minőségi és gyors kertért

A gyepszőnyeg telepítés előkészítése megtörtént
A gyepszőnyeg telepítés előkészítése megtörtént

A gyepszőnyeg manapság egyre kedveltebb azok között, akik a kertépítési feladatokat gyorsan s hatékonyan szeretnék megoldani. Ez a lehetőség valóban minőségi megoldást nyújt s esztétikailag is tökéletes.Ugyanakkor csak kevesen tudják, hogy a gyepszőnyeg telepítése egyáltalán nem egyszerű feladat, ugyanis az alapanyagot ésszerűen és gyorsan kell felhasználni.

Amennyiben a lehető legjobb eredményeket szeretnénk elérni, akkor a szőnyeget a megérkezésének időpontjában le kell helyeznünk. A gyepszőnyeg ugyanis feltekert állapotban hamar befülled, s rövid idő elteltével akár rohadásnak is indulhat, ami mindenképp kerülendő.

Nélkülözhetetlen tehát a gyors munka, ha azonban az előkészületek hiánya miatt még nem helyezhető le a szőnyeg, érdemes azt kiteríteni, s nedvesen tartani, ugyanis így elkerülhető a roncsolódása. Fontos továbbá tudni, hogy a felcsavart szőnyeg nem helyezhető el a régi pázsitra, legalábbis egyáltalán nem ajánlott. Elsődlegesen azért nem, mert a talaj ebben az esetben sokszor túlzottan szilárd, ami egyértelműen nehezíti a legyökeresedést. Emellett a régi gyep között található gaz így az új gyep felett is megjelenik, ami szintén előnytelen a telepítés szempontjából. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mikor válik terhelhetővé az újonnan lerakott gyepszőnyeg.

Az ideális várakozási idő általában kettő-három hét. Ennyi idő alatt ugyanis a gyepszőnyeg szilárd gyökeret ereszt, így terhelés során sem károsodik. Természetesen a legyökerezés fokozható, e célból magas foszfor-tartalmú gyeptrágyák használata javasolt. Amennyiben további kérdései lennének a gyepszőnyeg telepítése kapcsán, keresse bizalommal a PalkovitsKert munkatársait a weboldalon található elérhetőségeik valamelyikén!

Gyepszőnyeg vagy fűmag – melyiket válasszam inkább?

Először is arról kell döntetnünk, gyepszőnyeg alkalmazásával, vagy pedig fűmagvetéses füvesítéssel kívánjuk létrehozni kertünk új pázsitját? Gyepszőnyeg kontra fűmag ügyben mindenképp érdemes megjegyezni, hogy míg a fűmagos füvesítés vitathatatlanul olcsóbb alternatívát képez a készgyep alkalmazásával való füvesítéssel szemben, a fűmagos füvesítéssel sokkal több fizikai munka is jár, illetve az eredmény sem biztos, hogy pontosan olyan lesz, mint azt korábban megálmodtuk. Ha nem gyeptéglát vagy gyepszőnyeget használunk, fokozottan fennáll a gazosodás veszélye, valamint arra is nagyobb esély van, hogy kertünkben a fű kevésbé egyenletes, ritkásabb foltokkal tarkított lesz majd. Azok számára, akik a tutibbra szeretnének menni, előbbi okokból kifolyólag mindenképp készgyep használata javasolt.