Magyarország kivételes helyzetben áll, a történelmi műemlékek terén nincs hiány, bármerre fordul a belföldi vagy külföldi turista, mindenhol van látnivaló. Sok európai ország éltető ereje a turizmus, ezért itthon is egyre több hangsúly fektetődik a műemlékek és tájegységek turisztikai építésében. A fertődi Esterházy kastély sokak számára fő látogatási célpont, hiszenTovább olvasom most!

Golopról az első írásos emlék 1255-ből származik, amelyben IV. Béla király a Golopy családnak adja a falut. Golop az ősidők óta lakott terület, a régészeti feltárások 3000 éves temetkezési maradványokat tártak fel a falu környékén. A régi Vay kastély Golopy Gáspár megbízásából épült 1560 körül. A Golopy családot akkoriban aTovább olvasom most!

Amikor az Eszterházy család rezidenciáiról esik szó, mindenki egyből a Csákvári kastélyra gondol. Azonban az Eszterházy család nagy kiterjedésű birtokain szerte az országban kastélyok épültek. A tatai Eszterházy kastély 1760-ban kezdődött épülni, gróf Eszterházy Miklós megbízásából. A kastélyt a lebontott vár helyére szánta a gróf, mely terveinek az elkészítésével FellnerTovább olvasom most!

A Nádasdy család legendája szerint, az ősök valamikor régen Anglia területéről érkeztek Európába, majd a 19. század közepén telepedtek le az akkori nevén Sárladány vidékén. Nádasdy Lipót az első, aki a birtokra kúriát épít, majd halála után Ferenc veszi át az igazgatást és felvirágoztatja a helyet. A nádasdladányi kastély építésétTovább olvasom most!

Pápa városa kivételes helyzetben van, hiszen a város tele szebbnél szebb épségben fennmaradt középkori épülettel. A legimpozánsabb pápai kastély az Eszterházy család bőkezűségének eredménye. A kastélyt Eszterházy Ferencz rendelte, a munkálatok 1743-ban kezdődtek. A terveket Franz Anton Pilgrammal készíti, és ő is kezdi el az építkezést. Halála után Fellner Jakab,Tovább olvasom most!

Magyarország észak-keleti csücskében, ahogy a mesékben is mondani szokták, ahol a madár sem jár, mesebeli kastély áll közel a szlovákiai határhoz. A Füzérradvány Károlyi kastély 1860-1870 között épült Ybl Miklós tervei alapján, Károlyi Ede megbízásából. Károlyi Ede 1843-ban örökölte a birtokot és miután megházasodott gróf Korniss Klarisszával, szükségesnek érezte egyTovább olvasom most!

Noszvaj, mint település szép múltra tekint vissza, IV. Béla király egyik 1248-ban kiadott oklevelében már említést tesz róla. A szépséges vidéken elhelyezkedő község rengeteg látnivalóval rendelkezik, minden utcasarkon van valami megnézni való. A környék teli borospincékkel, turistautakkal, de ne feledkezzünk meg arról, hogy itt található a Noszvaj kastély is. ATovább olvasom most!

Békés megyében sok kastély alussza Csipkerózsika álmát. A szabadkígyósi kastély nagy szerencsével élte át a háborút, szinte minden károsodás nélkül került az állam tulajdonába. A kastélyt 1879-ben fejezték be és az akkori világ dúsgazdag Wenckheim család megbízásából Ybl Miklós tervezte. A nemesi család egészen 1944-ig lakhatta a kastélyt, amikor aTovább olvasom most!

Ahogy a turista Budapest felől Esztergom irányába veszi útját, nem sokat kell keresgéljen, minden településen belebotlik valami történelmi emlékbe. Hol egy szépséges vár, hol egy kastély mutogatja magát teljes pompájában egészen Esztergomig. Az Orosdy kastély sem mindennapi emlék, Pillisszántó ékköve nagy becsben áll a vidéken. A vadászkastély építése 1899-ben kezdődöttTovább olvasom most!

Az Európai Uniós projektek nagymértékben támogatják a műemlékek helyreállítási programját. A kormány és az EU közös megegyezéssel 2009-ben nekigyürkőztek Magyarország egyik ékkövének a helyreállításához. Az Esterházy kastély Fertőd helyiség gyöngyszeme, hiszen a környékre áramló turistákból az egész vidék boldogan megél. Öröm nézni, ahogy a kastély és a kert egyik hónaprólTovább olvasom most!

A Békés megyei Újkígyóson egy különlegesen épségben maradt kastély várja azokat, akiket érdekel a magyar építészet fénykora. Nagy szerencse, hogy az épület a két háborút és a kommunizmust is szinte károsodás nélkül élte át. A Wenckheim kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. A dúsgazdag tulajdonosok, grófTovább olvasom most!

Az 1800-as évek elején Festetics Antal, császári és királyi kamarás, felkéri Pollack Mihályt az akkori Magyarország legkiválóbb klasszicista építészét, hogy tervezzen és építsen számára Dégen egy fényűző kastélyt. A kastélyt 1815 vége felé be is fejezték. A dégi kastély egy csodálatos angolpark közepén, romantikus vízi környezetben, több patak találkozásánál, egyTovább olvasom most!

Ha Székesfehérvártól Győr felé indul az ember és rábízza magát a jó szerencsére, értékes kincsre bukkanhat váratlanul. Nem messze, alig 18 kilométerre Székesfehérvártól, Fehércsurgó közelében már az országútról is lehet látni egy pompás kastélyt. Aki régebben járt a vidéken, észre sem vette, a gaz, a bozót teljesen eltakarta, most pedigTovább olvasom most!

Gyönyörű környéken, közel a 24 –es számú főúthoz, a Mátra északi oldalán, egy eldugott völgyben sokak által nem ismert kincs bújik meg. A környék természeti csodái és a földből előbugyogó gyógyvíz már a régi nemesi családokat is idecsalogatta, hogy aztán 1876 után, Károlyi gróf egy csodálatos vendég kastélyt építessen. KárolyiTovább olvasom most!

Szinte csak most volt amikor 1997-ben döbbenten hallgatta mindenki a híreket, hogy a hőn szeretett Diana hercegnő egy súlyos autóbalesetben életét vesztette. Kicsit elmélkedhetünk azon, hogy vajon mi lett volna ha…nem történik meg a sajnálatos esemény, hogy alakult volna a királyi család élete. Nagyon sokan rajongtak a hercegnőért, egyszerűen imádtákTovább olvasom most!

A Hungarofest egyedi emlékkel, a Mátyás-templom különleges Zsolnay tetőcserepével ajándékozta meg kiemelt partnereit, a gesztus az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége záró momentumaként történt 2011-ben. A Mátyás-templom egy darabja, a pirogránit cserép mindenki számára beszerezhető emléktárgyként az Incoronata jóvoltából. A türkizkék, zöld, vörös és barna színben pompázó mázas Zsolnay tetőtetőcserepekkelTovább olvasom most!