Megszűnhetnek a roaming díjak

Megszünhetnek a roaming díjak
Megszünhetnek a roaming díjak

Már mindenki nagyon várja, hogy végre búcsút mondhassunk a roamingdíjnak, amely hatalmas terheket ró a telefonálókra. Az Európai Parlament csütörtökön Brüsszelben egy új távközlési csomagot fogadott el, amelynek alapján az álmok végre valóra válnak. Természetesen az intézkedések nem lépnek azonnal érvénybe, jövő év december 15-től lesz változás előreláthatóan. Teljesen eltörölnék a külföldi mobiltelefonálásért fizetendő felárat, amit hazánkban barangolási díjnak is neveznek. A közelmúltban már volt egy változás a roamingdíjak esetében, mert az árak jelentősen lecsökkentek, de még így is eléggé magasak. Továbbá a szolgáltatók a jövőben azt sem tehetik meg, hogy blokkolják az interneten keresztül történő ingyenes telefonálási- vagy üzenetküldési lehetőségeket. Mindez arra volt a válasz, hogy hivatalos szervek szerint 2012-ben több mobiltelefon szolgáltató is lehetetlenné tette a Skype használatát.

Az Európai Parlament leszögezi, hogy “az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettől, az adattípustól, a tartalomtól, a résztvevő készülékektől, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beavatkozás nélkül, egyenlő módon kell kezelniük”.

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy 2015. december 15-től valóban megszűnnek-e a roaming díjak, de az Európai parlamentben többször is tárgyaltak a témáról és az új távközlési csomag elfogadásával is ezt szorgalmazzák. Mindenki várja már, hogy a határon túlra ne csak hatalmas összegek árán legyen megoldható a telefonálás.