nyugdíj

Mekkora lesz a nyugdíjam?

A jövőt senki nem láthatja előre, és pontosan így van ez a jövendőbeli öregségi járandóságunk összegét illetően is. Tehát a pontos összeget csak akkor fogjuk megtudni, de azért ezt ma is többféle módon felbecsülhetjük. Talán már benned is felmerült az a kérdés, hogy mennyi nyugdíjad lesz. Ha a válaszod igen, akkor tudnod kell, hogy a majdani nyugdíjadat több kalkulátorral is kiszámolhatod, de persze, a pontos összeget nem 100%-ban kapod meg.

Az egyik lehetőség az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) nyugdíjkalkulátora, amelybe minden releváns adatot be lehet vinni, akár az 1980-as évekbeli diákmunkákat is. Bár hosszú a folyamat, de érdemes végigcsinálni, mert ez a legpontosabb módszer. Az interneten több, lényegesen egyszerűbb nyugdíjkalkulátor is megtalálható, bár ezek kétségkívül valamelyest pontatlanabb eredményt közölnek. Az egyik a nyugdijbiztositas.com weboldalon található. Itt minimum 1, maximum 3 kattintásra van szükség a számoláshoz.

Ez a kalkulátor akkor működik, ha 1967-1996 között születtünk és a nettó jövedelmünk 150 000 és 1 000 000 Ft között van. Ez a kalkulátor az ONYF nyugdíjkalkulátorának alapján működik, és azt is figyelembe veszi, hogy például 10 000 Ft értéke más volt két évtizeddel ezelőtt, mint ma. Ahhoz, hogy mai értéken számolva kapjunk egy jó becslést, az úgynevezett valorizációs szorzókat alkalmazza. A jövőre nézve pedig becsléseket használ, így a végösszeg annál pontosabb, minél közelebb állunk a nyugdíjkorhatárhoz.

Mindent összevetve is megtörténhet, hogy riasztó lesz az eredmény, vagyis annak láttán biztosak leszünk benne, hogy ennyi pénzből nem fogunk tudni emberhez méltó életet élni idős korunkban. Ilyenkor mi a teendő? A félelem helyett célszerű valamelyik, állam által támogatott nyugdíj-előtakarékosság mellett döntenünk. A magyar államtól 2014 óta három termékcsalád után lehet adót visszaigényelni. Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla után várható adójóváírás, vagyis igényelhető vissza pénz a jövedelemadónkból.