Mennyit nő a tengerszint a következő évtizedekben?

Tengerszint emelkedés
Tengerszint emelkedés

Egyre többet foglalkoznak a globális felmelegedéssel és ezzel együtt az óceánok folyamatos emelkedő vízszintjével. A nagy kérdés természetesen az, hogy a következő évtizedekben milyen változások várhatóak, amelyek akár az emberiség biztonságát is veszélybe sodorhatják.
2007-ben eléggé nagy vihart kavart a bejelentés, ugyanis az ENSZ szerint a 21. század végéig 18-59 centiméteres tengerszint- emelkedés várható. Mindez természetesen hatalmas vitát váltott ki, hiszen sokak szerint mindez szinte lehetetlen. A legújabb kutatások szerint az Antarktiszt borító jégsapka hihetetlen gyorsasággal olvad, így az IPCC testülete még magasabb, közel egyméteres szintemelkedésre számít. Ha egy méterrel magasabban állna a világtenger, Európában veszélybe kerülne Amszterdam, Chioggia, Gdansk, Hága, Ravenna, Szulina (a Duna-deltában) és Velence. Ez a kérdés nagyon fontos, hiszen az emberek egynegyede tengerparton él, így sok ember életét befolyásolni fogja az esetleges változás. 2007-es számítások szerint az 1960-as évek óta évente átlagosan 1,8 millimétert nőtt a tenger. Emellett más számítások is napvilágot láttak, amelyek csupán 1,1 milliméteres növekedést eredményeztek. Stefan Rahmstorf számításai szerint, aki a hőmérséklet folyamatos emelkedését is figyelembe vette, 2100-ra akár 1,4 méterrel is megnőhet a tengerek vízszintje. Ezeknek a becsléseknek az a nagy hátrányuk, hogy a múltbeli folyamatok nem biztos, hogy egy-az-egyben megfeleltethetők a jövőnek.
A folyamatalapú modelleket felhasználva az IPCC most 28-97 centiméteres tengerszint-emelkedést vár 2100-ra, de néhány tíz centiméternyi további emelkedés lehetséges. Természetesen a pesszimistább előrejelzések szerint mindez akár 1-2 méter is lehet, amely azt eredményezné, hogy Hollandia akár egyharmada is víz alá kerülhet. Mindezek csak feltételezések, de az mindenképpen tényként kezelhető, hogy a változások már elkerülhetetlenek.