Nagyon fontos a felfekvés kezelése

Felfekvés kezelése
Felfekvés kezelése

Az Ön egyik hozzátartozójával is súlyos, hosszú lábadozási idővel járó baleset történt nemrég? Esetleg komoly műtéten esett át az egyik rokona, ami azzal jár együtt, hogy pár hétig még ágyban kell maradnia? Ebben az esetekben talán tisztában van azzal, hogy a felfekvés kezelése nem maradhat el, a fent megemlített esetekben. Vannak azonban olyan személyek is, akik nincsenek tisztában ennek a tünetnek a pontos okával, ezért most szeretnénk pár információt megosztani a jelenséggel kapcsolatban.

Felfekvés akkor keletkezik, amikor egy beteg kénytelen a tehetetlensége miatt, sokáig ugyanabban a pózban feküdni. A gravitáció miatt állandó nyomás nehezedik azokra a szövetekre, amelyek alátámasztják a beteg csontjait. Ennek következménye, hogy igen fájdalmas fekélyek jelennek meg a bőrön, azon a helyen, ahol a test különösen nagy nyomásnak van kitéve. Nem meglepő tehát, hogy a felfekvés kezelése stratégiai fontossággal bír, hiszen egy műtét vagy baleset után, egyáltalán nem hiányzik a betegnek a további fájdalom. Azt persze még mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a tünetek elkerülése érdekében, pár óránként mozgatni kell a testet, hogy ne mindig ugyanabban a pozícióban történjen a pihenés.

A felfekvés kezelése azonban sokszor így sem kerülhető el, hiszen alapjában véve négyféle módon képesek a betegek feküdni, ezért a gondos ápolás ellenére is megjelenhetnek rajtuk az igazán kellemetlen tünetek. Az erteksziget.hu honlap szerint a felfekvés kezelése többféle módszerrel történhet, hiszen manapság már sok termék áll a betegek és a hozzátartozók rendelkezésére. Gélt például rengetegen vásárolnak, hiszen ennek a segítségével élénkíteni lehet a vérkeringést, ami képes lassítani a szövetek károsodását. A szóban forgó termékben mentol is van, ami eredményesen frissíti a fáradt, beteg testet.

Azt is meg kell említeni, hogy a felfekvés kezelése bizony nem játék, hiszen lehetőleg el kellene kerülni, hogy a csontok nyomása mentén újabb sebek alakuljanak ki, az egyébként is legyengült páciens testén. Feltétlenül konzultálni kell az orvossal abban az esetben, ha rosszabbodna a beteg állapota! Előfordulhat, hogy újabb szereket ír majd fel a felfekvés kezelése érdekében. A szakember mindenképpen tájékoztatja arról is a hozzátartozókat, hogy jelenleg milyen súlyos a páciens állapota, hiszen alapjában véve négy ilyen fokozat létezik a felfekvés szempontjából. Az ápolóknak ennek függvényében mindenképpen komolyan kell venniük a decubitus okozta panaszokat, hiszen a legyengült szervezet számára fokozott terhet jelenthet a szövetek lassú elhalása.

Print Friendly, PDF & Email