Noszvaj kastély, dicső múlt, bíztató jövő!

Park a Noszvaj kastély körül
Park a Noszvaj kastély körül

Noszvaj, mint település szép múltra tekint vissza, IV. Béla király egyik 1248-ban kiadott oklevelében már említést tesz róla. A szépséges vidéken elhelyezkedő község rengeteg látnivalóval rendelkezik, minden utcasarkon van valami megnézni való. A környék teli borospincékkel, turistautakkal, de ne feledkezzünk meg arról, hogy itt található a Noszvaj kastély is.

A kastélyt 1774-1778 között építtették báró Szepessy Sámuel megbízásából. Az épület késői barokk stílusban épült, részben kétemeletes, lényegében lakóháznak tervezték. Azonban a kastélyt csak rövid ideig birtokolta a Szepessy család, 1783-ban az Almásy család megvásárolja, egyetemben a környező birtokokkal. A Noszvaj kastély így lett több generáción keresztül az Almásy nemesi család állandó lakhelye.

Ez volt a kastély legfényesebb kora. 1869-ben azonban eladják Steinhauser Istvánnak, majd 1878-ban hozományként továbbadják a Gallasy családnak. A kastély 1930-ban cserél ismét gazdát, a háborúig Balla és Benteley Drake házaspár birtokolja. A háború alatt reménytelenül romos állapotba kerül, míg végre felismerik a pótolhatatlan értékét. 1956-1957 között a Noszvaj kastély felújításon esik át, üdülőházzá alakítják. Ekkor kerül először restaurálására a majdnem 200 éves freskó, melyet a gyertyavilágítás és a beázások erősen megrongáltak. A Noszvaj kastély tulajdonjogát 1972-ben veszi át a Heves Megyei Tanács, felismerve benne a turisztikai jelentőséget és minden igyekezetükkel eredeti állapotába állították. Jelenleg kastélymúzeumként üzemel, és mint mágnes húzza magához a környékre érkező turistákat.

Print Friendly, PDF & Email