Robert Pershing Waldow, a valaha élt legmagasabb ember

Robert Pershing Waldow
Robert Pershing Waldow

A természet sok esetben fura tréfát űz a világgal, amelyen elcsodálkozunk, megbámuljuk természetesen sok esetben az emberek is érintettek ebben. A valaha élt legmagasabb ember 1918. február 22-én látta meg a napvilágot Illinoisban, Robert Pershing Waldow néven. Növekedését, amely egész életében tartott egy agyalapi mirigyében található tumor okozta.

Négy éves koráig korának megfelelő ütemben fejlődött, szüleinek ezek után tűnt fel, hogy rohamosan növekszik, nyolc éves korára már magassága elérte a 188 centimétert. Itt azonban nem állt meg a növekedése, hiszen 10 évesen 198 centiméter magas volt és nem kevesebb, mint 100 kg. Átlagosan 10 cm-t nőtt évente, így 18 évesen már 254 centiméter volt és több, mint 177 kg. Természetesen egészségét is megterhelte a hirtelen növekedés, így különböző lábmerevítők segítségével tudott csak járni, amelyek végül a halálát is okozták. Hihetetlen magasságának köszönhetően híressé vált Amerikában, először, 1936-ban a Ringling Brothers Cirkusszal, 1938-ban az INTERCO-val turnézott. Halálát egy elfertőződött seb okozta, amely a lábmerevítő miatt alakult ki a bokáján.

Halála előtt 18 nappal, dr. C. M. Charles és dr. Cyril MacBryde a St. Louis-i WashingtonUniversity-n 274 cm magasnak mérte, amely a valaha feljegyzett legmagasabb érték.  1940. július 15-én álmában érte a halál, temetésén több, mint 40 ezer ember vett részt. 1985-ben életnagyságú szobrot emeltek neki a Dél-Illinoisi Egyetem Edwardsville-i Fogorvosi Karán.