Sajtószabadság világszerte 2013-ban

Sajtószabadság
Sajtószabadság

Igen érdekes a sajtószabadság kérdése 2013-ban a világban, hiszen sokan hajlamosak azt gondolni, hogy egy ennyire szabad világban mindenki azt mond, azt ír, amit szeretne. A valóság ennél sokkal riasztóbb és sajnos lehangolóbb, Magyarországon is rosszabb a helyzet, mint az eddigi években. Először is tisztázni kell, hogy mit is jelent pontosan a sajtószabadság.

Tulajdonképpen az az állapot, amikor a sajtó munkatársai külső befolyásoktól, fenyegetésektől és törvényi korlátoktól mentesen döntik el, hogy az általuk szerkesztett sajtótermékben milyen tartalom is jelenik meg. Egyébként szabad sajtóval rendelkező országokban is akadnak olyan vélemények, amelyeknek a sajtóban való hangoztatása nem megengedett. Gyakoriak a szexszel kapcsolatos korlátozások, szinte minden országban tilos a gyermekpornográfia terjesztése. A magyarországi változások egyébként szomorú nemzetközi trendbe illeszkednek, hiszen a jelentés értékelése szerint a sajtószabadság világszerte romlik. Nem bíztató, hogy az emberek alig 14 százaléka élvezheti a szabad média előnyeit, miközben 43-43 százalék a részben szabad, illetve a nem szabad sajtó közepette él. Természetesen nem az európai országok vannak a legrosszabb helyzetben. Észak- Koreában a hatalom teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja az elektronikus sajtót és természetesen a nyomtatott sajtó esetében sem jobb a helyzet.

A washingtoni székhelyű Freedom House évenként megjelenő Freedom of the Press (Sajtószabadság) című jelentésében számszerű indexszel jellemzi az egyes országok sajtójának szabadságát. A legkedvezőbb pozícióban Izland, Finnország, Norvégia, Svédország, Hollandia és Svájc állnak, míg a legkedvezőtlenebb pontszámot természetesen Észak- Korea. A 2013-as jelentés szerint Magyarország megítélése 36 ponttal a részben szabad kategóriába csúszott, míg a 2009-es lista szerint a szabad kategóriában volt.