Távirányítású fogamzásgátló chip

Fogamzásgátló chip
Fogamzásgátló chip

Egyre hajmeresztőbb ötletekkel és megvalósításokkal találkozhatunk, mint a legújabb, a Bill Gates támogatásával elkészült távirányítású fogamzásgátló chip, amely akár 16 évig is működőképes lehet.

A chip hormon kibocsátásával szabályozza a teherbeesést, amelyet a felkarba, a has bőre alá vagy a tomporba ültethetnek be. A legnagyobb szenzáció az egészben az, hogy távirányítású, tehát a chippel rendelkező hölgy bármikor aktiválhatja vagy akár ki is kapcsolhatja, ha nincs rá szükség.

Egyre többféle születésszabályozási módszer áll a családok rendelkezésére és lassan más sci-fi-be beillő megoldásokkal is találkozunk. A beültetett és szabályozható chip hosszú távú megoldást jelent, mert a most forgalomba lévő implantátumok csak három évig használhatóak.  Aki meg szeretné szakítani a hormonadagolást, annak ki kell vetetnie az implantátumot, így a távirányítással is működő chip valóban új lehetőségeket nyit.

A MicroCHIPS start-up cég az alkotó és az utolsó tesztek eredményeit várják, és ha az elképzelés azon is sikeresen túljut, akkor már 2018 elején piacra is kerülhet az új megoldás. Ráadásul olyan áron tervezik értékesíteni, amelyet mindenki megengedhet majd magának.

Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet Bill Gates és kollegái körében, amikor a cél egy olyan születésszabályozó chip megalkotása volt, amelyet a nő kedve szerint ki- és bekapcsolhat.

Nem csak a fogamzásgátlásban lehet fontos szerepe ennek az új megoldásnak, hanem egyéb gyógyszerek adagolásában is ez lehet a jövő.