térd műtét

Térd műtét: milyen lehetőségek közül választhatunk?

Amikor a térdízület fájdalmat jelez, és a fájdalom tartósan fennáll, alternatív kezelésre nem múlik, és szinte semmi sem segít rajta, érdemes felkeresni egy térdspecialistát, aki megfelelő kezelést, gyakran műtétet javasol. A térd műtét a térdízület bonyolultságából fakadóan szintén egy bonyolult eljárás.

Ha azonban azt egy tapasztalt térdspecialista sebész végzi, Ön jó eséllyel sántítás és fájdalom visszamaradása nélkül élhet teljes életet, akár már néhány héten belül. A térd műtéti ellátása többféle szempont szerint történhet, és ma már számos beavatkozás közül választhatunk. Az egyszerűbb, pl. meniscus szakadások, porcleválások, csonttörés következtében történt gyulladás miatti porcelváltozások, artroszkópos műtéti beavatkozással orvosolhatók.

A térdízületi tükrözés néven is ismert beavatkozás altatásban, gerincközeli érzéstelenítéssel történik. Ez egy rendkívül biztonságos és minimálisan invazív, tehát kis bemetszéssel történő műtéti feltárást tesz lehetővé. Szerencsére, számos ízületi sérülés vagy elváltozás során fordulhatunk ehhez a technikához, ami akár diagnosztizálásra is alkalmas.

A térd műtét során összesen 2, maximum 3 apró bemetszésre van szükség. Az egyiken keresztül egy száloptikás kamerát juttatnak az ízületbe, ami nem nagyobb, mint egy ceruza. A második bemetszés, vagy másik 2 bemetszés egyéb sebészeti eszközök bevezetésére szolgál. A kamera bevezetése lehetővé teszi az ízület alapos átvizsgálását és segíti a sebészt a szükséges beavatkozások elvégzésében.

Lehetőséget teremt a szabad testek eltávolítására, mozaikplasztikára, biopsziára, és akár a térdkalács oldalirányú felszabadítására, keresztszalagok pótlására, meniscus darabok eltávolítására és varratára is. A másik műtéti eljárás a protézis beültetés. Erre akkor van szükség, amikor a térdízület teljes mértékben roncsolódik, és már nem tudja betölteni eredeti funkcióját, illetve ha a mozgásbeszűküléssel, ízületi merevséggel járó állapot a mindennapi életet is befolyásolja és rendkívül nagy fájdalommal jár.

A térdízület pótlására szolgáló protézisek lehetnek szánkóprotézisek, teljes térdprotézisek vagy térdkalács ízületi protézisek. Minden esetben a térdspecialista dönti el alapos kivizsgálás után, hogy melyikre van szükség. Ma már lehetőség van izomátvágás nélküli térdprotézis beültetésre, valamint személyre szabott sablonokkal teljesen egyénre szabott térd műtét is végezhető.