Újra felerősödtek a génmódosított növényekkel kapcsolatos félelmek

Génmódosított növények
Génmódosított növények

Hatalmas felfedezés került napvilágra, amelyet a java részt magyar kutatókból álló csoportnak köszönhetünk. Eredményeik szerint az elfogyasztott ételekből hosszú, akár teljes géneket tartalmazó növényi eredetű DNS- molekulák kerülnek az emberi vérkeringésbe. Mindez egy kicsit félelmetesnek is mondható eredmény, hiszen ezután az élettani ismeretek átgondolására lehet szükség. Élénk vitát váltott ki mindez a tudományos körökben, Richard Lusk a Michigani egyetem professzora a cikk közlése után egy megjegyzésében megkérdőjelezte az eredmények hitelességét. Maguk a cikket bíráló kutatók és a folyóirat szerkesztője is elsőre azt válaszolták, hogy az eredmények túlságosan meglepőek ahhoz, hogy igazak legyenek. Csabai István, az ELTE kutatója szerint a hitetlenkedések mellett tudományos körökben nagyon izgalmasnak találták az eredményeket. A legtöbb érdeklődő a cikket olvasva azt firtatta, vajon ez a felfedezés beigazolja-e a génmódosított növények egészségügyi kockázataival kapcsolatos félelmeket. Egyre többen vannak, akik meg vannak győződve arról, hogy a génmódosított növények fogyasztása kedvezőtlenül befolyásolja a szervezetünk egészségét. A molekuláris biológia mai állása szerint az, hogy az emésztetlen növényi DNS vérbe kerülő szakaszai beépüljenek az emberi sejtek génállományába, csillagászatian valószínűtlen esemény. A tapasztalatok szerint, ha mindez be is tudna következni, úgy sem jelentene semmiféle veszélyt a GM- növények mesterségesen bejuttatott génje az emberi szervezetben. Természetesen a témával kapcsolatban még nagyon sok kérdésre nincs válasz, de a tudósok dolgoznak rajta.