víz pH mérő

Víz pH mérő otthoni használatra

Amint arra mindnyájan emlékszünk az iskolai kémia órákról, a kémhatás a hidrogénion aktivitásának egysége. Ez a skála 0 és 14 között változhat. Általában a 7-nél kisebb értéket mutató folyadékot savasnak, míg a 7-nél nagyobbat lúgosnak tekintik. Ezeket az egyedi jellemzőket a víz pH mérő segít megismerni. A savas folyadék maró hatású, vassal, mangánnal, rézzel, ólommal és cinkkel telített lehet.

Ezért a fémcsövek idő előtti károsodásához vezethetnek, a fehér ruhák színétre is hatással van, a mosogatókat és a lefolyókat pedig jellegzetes kékeszöld színűre festi. Ha a víz pH mérő 8,5 feletti értéket mér, akkor kemény folyadékkal van dolgunk.

A savassal ellentétben, ez nem jelent nagy egészségügyi veszélyt, de esztétikai problémákat okozhat, amelyek a következők: üledékképződés a csővezetéken és más felületeken, lúgos ízű ivóvíz, ami megkeserítheti a kávé aromáját, a szappan és a mosószer csökkentett habzását, de az elektromos vízmelegítők hatékonyságának csökkenése is észlelhető. A víz pH mérővel nyomon követhetjük, hogy az otthonunkban fogyasztásra alkalmas-e az ivóvíz.