Wenckheim kastély, szerencsés megmaradás, bizonytalan jövő

Wenckheim kastély
Wenckheim kastély

A Békés megyei Újkígyóson egy különlegesen épségben maradt kastély várja azokat, akiket érdekel a magyar építészet fénykora. Nagy szerencse, hogy az épület a két háborút és a kommunizmust is szinte károsodás nélkül élte át. A Wenckheim kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján.

A dúsgazdag tulajdonosok, gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina, a kor legfényűzőbb palotáját akarták építetni Újkígyósra. Ez tökéletesen sikerült és élvezték is birtokuk kényelmét 1944-ig, amikor a kormány államosította.

Az államosítástól 2011-ig mezőgazdasági iskola működött benne, most jelenleg üres és várja a teljes felújítást. A Wenckheim kastély eklektikus, neoreneszánsz stílusban épült. A kastéllyal együtt került kialakításra a kastélyt körbevevő francia park. A park közepén egy szép kiépítésű szökőkút található, melynek vize egy medencébe csorog. A park telis-tele több száz éves fákkal, szépen gondozott bokrokkal, sétányokkal. A park és a Wenckheim kastély is, előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Print Friendly, PDF & Email